написано от Scott Fritzinger, [email protected]... Всички права запазени

превод Евгений Василев [email protected] http://kitara.horemag.net


Урок #6- Акордни прогресии...

този урок е доста кратък!

но ще ви даде нещо с което да си играете.. :)

Както и да е,

какво имам предвид с тези "акордни прогресии"? радвам се че попитахте..

акордна прогресия е последователността от акорди в песента... може би трябва да ви дам пример... Да речем че в песента има три акорда в следната последователност... : D G A D ... и те се свирят в този ред... ,тогава D G A D е акордната прогресия... разбрахте ли го? ... сега да навлезем в урока...

Вземете китарта си и изсвирете тези акорди в следния ред (D G A D)... звучи добре а? е би трябвало ако китарата ви е настроена и свирите правилните акорди.. ;) ..хехе.. както и да е, забелязахте ли че когато свирите A, в песента се усеща един вид "напрежение"? а когато се върнете на D нещо като "освобождаване на напрежението"? това което току що изсвирихте се нарича 1-4-5 акордна прогресия (след малко ще ви покажа защо се нарича така) причината това да е най-популярната прогресия е това напрежение и последвалото освобождаване.. (ако искате вярвайте но това влияе на емоциите...) ако слушата практически която и да е композиция днес (особено класическа музика), ще забележите че има "връх" (климакс) на песента където е най-силната или най-високата нота.. това е напрежението.. и частта след това (обикновенно) е освобождаването (незнам колко пъти съм слушал песен без освобождаване, и когато песента свърши съм казвал : "и това беше всичко?" :) )

добре.. това е всичко за 1-4-5 (или както повечето хора го пишат I-IV-V) прогресията, но сега ще ви покажа как да я определите... :))

тази част използва урока за скалите... по-скоро мажорната скала... нека вземем D мажорната скала например.. (ако не знаете как да я получите върнете се към урок #5)....

D мажорна скала:
			D E F# G A B C# D

Причината поради която се нарича I-IV-V е тази че основните нота на акордите са 1-ва, 4-та и 5-та ноти от Д мажорната скала..

вижте това:

		D	E	F# 	G	A	B ......
		1ва	2ра	3та	4та	5та 	6та
		^^^			^^^	^^^

уау... супер а... може да направите това с всяка мажорна скала... нека опитаме с C мажорната скала:

C мажор:
		C D E F G A B C
		
ето го:

		C	D	E	F	G	A.......
		1ва	2ра	3та	4та	5та	6та
		^^^			^^^	^^^

значи, I-IV-V прогресията за C ще е C-F-G (връщането към C не е задължително... зависи от вас... но помнете, натрупването на всичкото това напрежение без освобождаване ще натовари публиката ви! ;) )

още една популярна прогресия е 1-3-4 (или I-III-IV)... използвайте същият метод за да я определите... (например за C, прогресията ще бъде C-E-F)...

**МОЛЯ ЗАПОМНЕТЕ- тези прогресии не са шаблони за писане на песни... те са просто основни инструменти които да ви помогнат да разберете музиката малко по-добре... просто се опитвам да ви обясня какво е напрежение-освобождаване и това е най-добрият начин, който знам:).... моля ви не се оставяйте на този урок да ограничи свиренето ви... експериментирайте... запомнете истинските музикатни са извън правилата... :)

Интересен факт- помните ли че ви обещах да ви покажа как да свирите половината песени от албума на Rаncid ? e..:).. основното нещо, което те използват е I-IV-V прогресията.. :) (и за тези от вас които не знаят кои по дяволите са Rancid това не означава нищо... )

ПОСЛЕДНО НЕЩО!-- може да свирите тези прогресии по какъвто си искате начин: с баре, без баре... но акоги свирите с баре ще откриете форма за I-IV-V прогресията...

ОЩЕ ЕДНО НЕЩО! (обещавам)- може да сте чувли за "12 тактов блус" от време на време.. и тази прогресия е много популярна... тя използва I-IV-V прогресията, но в различен ред... тя има продължителност 12 такта... ето я за тези които се интересуват:

     например C-F-G ..
      (цифрите в скобите показват колко такта да свирите акорда)

	C (2) , F (2) , C (2) , F (2) , G (1) , F (1) , C (1) , G (1)

сега вече можете да свирите блус.. :)

забавлявайте се...

следващият път Пентатоника!!! ухааа !!.

<-^->
Top Site Counter