написано от Scott Fritzinger, [email protected] Всички права запазени

превод Евгений Василев [email protected] http://kitara.horemag.net


Така, ето го и вашият първи "урок"... хехе... моля нека да обясня че това не са формални уроци... те ще ви помогнат да разберете прекрaсният инструмент, който държите в ръцете си... вашата китара! (добре момчета(момичета) стига сте се смяли!) както и да е ... това ще ви помогне да получите основна представа за вашият инструмент и как да издавате странни звуци с него ... хехе... така... ето го: (не съм ли го казвал и преди?)

Урок#1-

Музиката се е развивала през годините от бароковият период до днес и има... само се шегувам... няма да ви сторя това... хаха... ок... вашата китара има 6 струни и те съответстват на ноти от музикалната скала... тези ноти са подредени от A до G... (от До до Си ако се водим по българското означение) между всеки две цели ноти (с две изключения) има разстояние от два полутона като всеки полутон е означен като "диез" # (sharp) когато нотата е с един полутон над основната нота, и "бемол" b (flat) когато нотата е с един полутон под основната нота. Това са всички ноти (12) от A до G

с диези: A, A#, B, C, C#, D, D#, E, F, F#, G, G#... или

с бемоли: A, Bb, B, C, Db, D, Eb, E, F, Gb, G, Ab...

Моля обърнете внимание че A# е същата нота като Bb... C#=Db, D#=Eb... и така нататък. Нотите от първия ред са съответни на нотите от втория ред (вертикално). Някой просто е решил да се позабавлява и е сложил два символа за една и съща нота... хехе... не е смешно!

Китарата се настройва по такъв начин за да е по-лесно да се разбере и свири... вашата най-ниска струна е E (с най-нисък тон) това е 6-та струна защото който е открил този метод за настройване е имал жестоко чувство за хумор... по принцип ние броим от ниско към високо... както и да е.... 5-та струна е A, 4-та е D, 3-та G, 2-та B и първата е още едно Е. Ето всичко това опростено:

e   1-ва
B   2-ра
G   3-та
D   4-та
A   5-та
E   6-та <- това е струната най близко до главата ви докато свирите

Сега вие ще попитате... какви са тези странни метални неща по дългата част на китарата? Радвам се че попитахте... дългата част на китарата се нарича "гриф" (neck) в горната си част грифът е плосък и има метални елементи които са разделени... те се наричат "прагчета" (frets).

Този който е измислил този метод за номериране на струните, го е направил за да улесни записването в таблатури (tabbing) на музиката... това което имам предвид е че когато някой запише китарна част от някоя песен това се нарича таблатура... тя съдържа 6 линии и числа които представят номера на прагчето, което трябва да се натисне или празните места, които показват, че струната не се дърпа.

ето и пример:

това е акордът G с който главно ще работя в тези уроци...

 ____ това са имената на струните
|
|   номерът на прагчето...натиснете струните на това прагче
|   |
e   -3------  <--- натиснете 1-та струна с кутрето
B   -0------  <--- не натискайте тази струна
G   -0------  <--- не натискайте тази струна
D   -0------  <--- не натискайте тази струна
A   -2------  <--- натиснете 5-та струна с показалеца
E   -3------  <--- натиснете 6-та струна със средния пръст

Добре...в началото ще бъде малко трудно но с упражнения ще го правите механично... сега прекарайте палеца на дясната си ръка през струните... това е G!

В таблатурите по мрежата ще срещнете нещо подобно:

G <---- Името на акорда 3 0 0 0 2 3

това е малко общо но сега вие знаете как да четете това...запомнете, ако таблатурата е направена както трябва 1-та струна трябва да е най-отгоре.

това е урок номер едно... това главно покрива четенето на таблатури следващият път ще поговорим още малко с вас за акордите... малко теория следващият път!

Между другото - ето няколко акорда с които да си поиграете! запомнете горната линия е 1-ва струна

   C    D    A    E
 -----0--------2--------0--------0---------------
 -----1--------3--------2--------0---------------
 -----0--------2--------2--------1---------------
 -----2--------0--------2--------2---------------
 -----3--------0--------0--------2---------------
 -----0--------x--------0--------0---------------
        ^
		  |____ x = не свирете 6-та струна в D акорда 
            (или в която и да е струна с X на нея
            това е означение за: не свирете струната
            или можете да я заглушите като я натиснете
            леко с палец или който и да е пръст)

<-^->
Top Site Counter